'Kleine' intermezzo

Eventjes een kleine intermezzo om mijn vreugde met jullie te delen. En om aan te tonen dat het niet altijd ingewikkeld moet zijn om veranderingen teweeg te brengen. En ook om jullie wat te motiveren hetzelfde proberen te doen en - het komt ineens in me op nu ik het hier schrijf - om er misschien ineens een soort wedstrijdje aan te koppelen. Gewoon omdat competitiedrang standaard wel een beetje in ieder van ons zit, nietwaar?

 neen, dat is geen karton dat jullie zien! Dat is plakband dat op karton heeft geplakt.

neen, dat is geen karton dat jullie zien! Dat is plakband dat op karton heeft geplakt.

Ik heb gisteren voor het eerst in 5 (VIJF!) weken de keukenvuilbak met restafval moeten leegmaken. Dat is een kleine 13 liter op 5 weken tijd oftewel 2,5 liter restafval per week voor een gezin van 4. Niet veel, maar het is me ooit gelukt nog veel extremer te gaan. Maar dat was toen een voltijdse job op zich en dus niet vol te houden!

Hoe doe ik dat dan, ons restafval beperken? Wel, in eerste instantie tracht ik zoveel mogelijk zaken te kopen die niet verpakt zijn. Groenten en fruit koop ik los bij de bioboer. Ook noten en rozijnen gaan rechtstreeks mijn zelfgemaakt netje in. Droge voeding zoals peulvruchten, pitten, havermout en bloem koop ik in grote kartonnen zakken van 3 of 5 kg. Daar doen wel wel een tijdje mee, maar op zich blijft dat ook lang goed. Voor al de rest probeer ik alternatieve verpakkingen te zoeken die recycleerbaar zijn. Tomatenconcentraat in glazen bokalen, die ik dan herbruik om soep of restjes in te bewaren. Room en melk in Tetrapak. Fruitsappen in glazen statiegeldflessen. Als er echt geen alternatief is voor plastic, leg ik me daar dan - lichtjes gefrustreerd - bij neer. Op zich kunnen we hier in Mechelen en omstreken een groot deel van de zuivere plastic verpakkingen recycleren in de roze zak, dus dat scheelt hem ook al wat (hoewel vermijden nog altijd beter is dan recycleren, maar kom).

De laatste fractie, die tot 6 à 7 weken geleden toch ook een redelijk deel in de vuilzak innam, zijn etensrestjes en dingen die je niet op de composthoop kwijt kan. En die beginnen te stinken als je maar om de 5 weken een vuilzak hebt. Kaaskorstjes, wat gesmos dat op de grond viel (gebeurt nogal eens met kleinere kinderen), een restje dat helemaal achteraan in de koelkast is beland en net niet meer goed is. God, wat had ik zooo graag kipjes gehad die daar met plezier een eitje voor in de plaats gaven! Maar als je geen tuin hebt, moet je het op een andere manier oplossen. En dat doen we nu met 'Bokashi' aka fermenteer je keukenafval incl. vlees, brood en gekookte etensrestjes. De kippen ruimen baan voor de super efficiënte micro-organismen die het afval fermenteren ipv composteren. Ik ga hier niet verder over uitwijden, dat zal ik zeker wel eens in een volgende post doen. Maar ondertussen kan je op onderstaande link wel al wat meer te weten komen over dit fantastisch alternatief voor mensen die geen tuin hebben! 

http://www.eco-logisch.be/Bokashi-EM-Bokashi---Keukenemmer---complete-set-1309

Ondertussen is mijn 'kleine' intermezzo een klein epistel geworden en ben ik uitgeweden van mijn wedstrijd-insteek. Dus, aan jullie het wederwoord! Hoeveel restafval sparen jullie bijeen op hoeveel tijd en wat doen jullie specifiek om dat te minderen? Wie o wie wordt onze VOORGROND afvalkampioen?

O ja, en met plezier beantwoord ik zo goed ik kan jullie vragen!